Doniesienia naukowe: Wpływ spożywania mięsa na stan psychiczny

Istnieją b. ciekawe wyniki badań naukowych z ostatnich kilku lat, nt wpływu spożywania mięsa na psychikę człowieka. Generalnie, spożywanie mięsa podwyższa nastrój, przeciwdziała depresji, lękom, autoagresji (samookaleczeniom), stresowi. Zasada dotyczy spożywania mięs nieprzerobionych przemysłowo, bez przemysłowych dodatków (spożywanie mięsa wysokoprzetworzonego, w masowych gotowych potrawach, z dodatkami, jak fast foody, działa przeciwstawnie - spożywanie takich posiłków zwiększa ryzyko depresji, lęków, itp.) Mechanizmy oddziaływania nie opierają się jedynie na dostarczeniu organizmowi witamin i minerałów ale głównie na wzroście wydzielania określonych endogennych substancji psychoaktywnych, takich jak neuroprzekaźniki i hormony (dopamina, serotonina, itp.) Ma to uzasadnienie, wytłumaczalne w zakresie psychologii ewolucyjnej - ewolucyjnie wytworzonej satysfakcji ze spożycia wysokoenergetycznego pokarmu, która trwa długo, ponieważ mięsa się długo trawi (cukry tak nie działają ponieważ są łatwo przyswajalne, satysfakcja po ich spożyciu b. szybko spada, i w efekcie, długoterminowo nastrój się obniża a nie podwyższa). Ponadto, zdobycie mięsa musi być szczególnie nagradzane, ponieważ było trudniejsze (polowanie a nie zerwanie owocu) i świadczyło o wysokiej pozycji jednostki w grupie społecznej (aspekt z psychologii społecznej, doboru seksualnego, itp). Badania powyższe, nt wpływu mięsa na samopoczucie, są istotne z dwóch powodów: 1) różnice pomiędzy mięsożernymi ludźmi a wegetarianami/ weganami/ spożywającymi mięso sporadycznie są istotne statystycznie, chodzi o różnice liczone w dziesiątkach procent (poza spożywającymi mięsa wysokoprzetworzone, przemysłowe); 2) badania dowiodły, że pozytywne efekty spożycia mięsa mają miejsce już po kilku godzinach (np. osoby, które spożyły duże porcje mięsa na śniadanie, w południe wystawione na eksperymentalne czynniki stresowe, lepiej sobie radziły i utrzymywały wysoką samoocenę, w porównaniu do osób, które na śniadanie spożyły jedynie warzywa, zboża i owoce).

Jest b. wiele wiarygodnych publikacji naukowych na ten temat z ostatnich kilku lat, więc podajemy jedynie przykładowy artykuł przeglądowy:

W każdym razie, nie podlega już jakiejkolwiek wątpliwości, że diety bezmięsne są szkodliwe nie tylko dla zdrowia fizycznego ale również dla zdrowia psychicznego. Zaś dieta Dukana (proteinowa) uzyskuje kolejne argumenty, wspierające zasadność i prozdrowotność jej stosowania (zwracamy uwagę, że osoby, które twierdzą, że miały z nią problemy, jej nie stosowały, np. zignorowały przeciwwskazania lub samodzielnie wydłużyły pierwszą fazę diety, czyli postępowały niezgodnie z wyznacznikami tej diety).

Zalecamy brak zaufania do osób, które, podążając za modą - bo rzekomo "niszczymy planetę", bo "zwierzęta cierpią", bo "zdrowie..." - odrzucają mięsną dietę ;-) 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Użyteczne doniesienia naukowe

Hipoteza: Rosyjska nowa szkoła filmowa